Sušare su idealno rešenje za sušenje lešnika, oraha, badema. Kapaciteti sušara od 4.5 m do 33 m. Punjenje sušare može se vršiti trakastim ili kofičastim alevatorom.
Sušenje plodova se postiže snažnom ventilacijom vrućim vazduhom, kojeg izmenjivač toplote šalje do ventilatora i ravnomerno ga gura u unutrašnjost tela sušare.
Plodovi se neprekidno ventiliraju i mešaju uz pomoć centralno montirane Arhimedove spirale koji se takođe može ventilirati i sa nezagrejanim vazduhom.
Kada se vlažnost plodova dovede na željeni nivo, plodovi se ispuštaju putem gravitacije
kroz otvor na donjem delu rezervoara otvaranjem zasuna i sipanjem u adekvatni transportni sistem.
Ovaj proces omogućava veliko skraćenje procesa sušenja, uz očuvanje nepromenjenih organoleptičkih svojstava proizvoda i u isto vreme obezbeđuje sigurnost radnika shodno zakonskim propisima.